2015. március 2., hétfő

Az élet(ünk) forrása – a víz

A szervezetünk mintegy 70 százaléka víz, ezért rendkívül fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékbevitelről. Sokan úgy gondolják, hogy elegendő, ha csak akkor isznak, amikor szomjasak, de egyrészt egyénfüggő, hogy ki mikor érzi magát annak, másrészt pedig nemtől, kortól és tevékenységtől is függ, hogy ténylegesen mennyi a napi vízigényünk. A képletet tovább árnyalják azok a tényezők, hogy a bevitt folyadék miből (üdítőital, kávé, stb.) származik, illetve milyen hatással van ténylegesen a szervezetünkre (a kávéban található koffeinnek például vízhajtó hatása van). Már a kismértékű dehidratáltság is fejfájást, koncentrációzavart és levertséget okozhat, ráadásul a szívünknek rendkívül nehéz a sűrű vért pumpálni, körbeáramoltatni a testünkben. Ha viszont legalább két liter vizet elfogyasztunk naponta, akkor nagymértékben javíthatunk az általános közérzetünkön.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A víz valójában az életet jelenti az ember számára, nélküle mindössze pár napig képes csak életben maradni. Víz kell többek között a vérkeringéshez, a testhőmérsékletünk megőrzéséhez, a megfelelő anyagcseréhez, bőrünk és szöveteink hidratálásához, valamint az izomtónus megőrzéséhez is. Ez a rövid felsorolás is meggyőzhet minket arról, hogy milyen nélkülözhetetlen számunkra a víz. És van egy plusz jó hírünk is a testsúlyproblémákkal küzdő hölgytársaink számára, az elegendő vízfogyasztás elősegíti a fogyást, hiszen egyszerre segít az étvágy csillapításában, valamint a salakanyagok és a zsír távozásában is. Ellentétben a közhiedelemmel, miszerint nem szabad sokat inni, mert akkor a szervezet megköti a többletet, és majd a mérlegünk is pluszkilókat jelez, a valóság az, hogy minél többet iszunk, annál kevésbé raktározza el a szervezetünk a bevitt kalóriákat, ráadásul elősegítjük az áhított fogyást is. Itt az ideje tehát elfelejteni a vízhajtókat és áttérni a rendszeres folyadékbevitelre. Arra azonban figyeljünk, hogy a kimosódó ásvány sókat pótoljuk, ezért azt javasolják a szakemberek, hogy kb. minden megivott negyed liter víz után egy negyed teáskanálnyi sóra van szüksége a szervezetnek az optimális működéshez. 

Mit igyunk, mennyit és mikor?

Az általános szabály az, hogy naponta legalább 8-10 pohár vizet kell meginni, ráadásul rendszeres időközönként és megfelelő dózisokban. Tartós fizikai igénybevétel, mint például sportolás esetén akár 4-5 liter folyadékra is szükségünk lehet. A legjobb az, ha tiszta vizet iszunk. Ki-ki ízlése szerint választhat többek között a palackozott ásványvizek vagy bizonyos szűrési technikával megszűrt vizek között, azonban fontos, hogy az eltérő ásványi-és nyomelem tartalom miatt mindenképp váltogassuk a fogyasztásukat. Amennyiben fontos számunkra a környezetünk védelme, akkor a legjobb megoldás az, ha a nanofiltráció és a fordított ozmózis elve alapján működő vízszűrők használata mellett tesszük le a voksunkat, amelyek segítségével az oldott szerves anyagok és sók (ionok) eltávolítása is lehetséges, ráadásul nem terheljük fölösleges PET palack használattal a környezetünket, továbbá az így nyert szűrt vizet a kicsik is fogyaszthatják.

A víz legyen veled, hogy az erő is veled lehessen!

Hogy jól induljon a napod, lefekvés előtt készíts az ágyad mellé egy jó nagy pohár vizet, hogy felkelésnél egyből kéznél legyen, és így rögtön megszüntethesd az éjszakai dehidratációt. Amíg a reggeli kávédig vagy szendvicsedig eljutsz, előtte akár négy-öt deci vizet is megihatsz, ezzel segíted a szervezeted optimális működését.  A szoba-hőmérsékletű langyos víz fogyasztása az anyagcserédre is jó hatással van, egy kis citromlével megbolondítva ráadásul a kávéhoz hasonló, serkentő hatást érhetsz el, annak vízhajtó mellékhatása nélkül. Az emésztési folyamatok megkönnyítése érdekében az étkezések előtt legalább fél órával igyál egy-egy pohár vizet, de mellőzd az evés közbeni folyadékbevitelt, mert azzal csak felhígítod a gyomorsavadat! Az az optimális, ha az étkezéseket követően kb. 2-3 órával később ismét hidratálsz.

Tippek az irodai munkát végzőknek:

-         Készíts oda a kezed ügyébe és/vagy egy jól látható helyre legalább egy másfél literes, vízzel teli üveget, és kortyolj belőle legalább fél óránként egy keveset. Ha eleinte még nem éreztél rá a rendszerességre, akkor ragassz ki egy emlékeztető post-it-ot magadnak, vagy írd bele a telefonod emlékeztetőjébe, hogy igyál, vagy egyszerűen kérd meg a kollégáid, hogy ők szóljanak rád – hidd el, ezzel nekik is segítesz a megfelelő folyadék-utánpótlásban, hiszen a jó példa ragadós. A lényeg, hogy váljon szokásoddá a rendszeres kortyolgatás! Rövid időn belül már észre sem veszed, hogy mindenhova viszel magaddal vizet, maximum csak a pozitív hatásait, például a tükörből.

-          Ha kávéfüggő vagy, akkor fokozottan figyelj a folyadék-utánpótlásra, hiszen a koffeinnek erőteljes vízhajtó hatása van, így az ásványi-és nyomelemek is előbb ürülnek ki a szervezetedből! Minden kávé után igyál legalább további két-három deciliter vizet!

-          Felesleges nassolás helyett egy pohár friss víz sokkal értékesebb! Sejtjeink ráadásul sokkal többször szomjasak, mint éhesek – figyeljünk oda rájuk, ne együk túl magunkat!

Ha gondosan odafigyelünk a szervezetünk jelzéseire, a rendszeres vízivásra – még ha nem is tartjuk be az összes pontot a fent említettek közül –, érezni fogjuk, hogy frissebbek, hidratáltabbak vagyunk, a bőrünk kisimult és ragyogó lesz, javul a keringésünk, és még a súlyunk sem szabadul el!
Egy szó, mint száz, a vízzel csak nyerhetünk!   :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése