2015. augusztus 5., szerda

Testtípusok és a túlsúly

A túlsúlyt mindenki máshol cipeli, a plusz kilók lerakódása alapján pedig különböző testtípusokat különböztetünk meg. Felismered, hogy te melyik típusba tartozol?

Nem egyformán hízunk. Van, aki csak a hasára, más a combjára és a fenekére, megint mások csak a felsőtestükre raktározzák a kilókat. A zsírszövet eloszlása szerint különböző testtípusokat tudunk beazonosítani. Az egyes típusok esetében sokat számít a genetika, amely megszabja, hogy hova és milyen mértékben rakódnak a zsírok. Ha csökkenteni szeretnénk saját testzsírunkat, fontos, hogy megértsük az okokat is, amiért az egyes testtájainkon nagyobb zsírbontásra lesz szükség: így a mozgás és a diéta kombinációjával sokkal tartósabb eredményekre számíthatunk.

1.   Élelmiszer dominancia: főleg az arc, a nyak, a hát és a mellkas érintett. Ez a fajta zsírfelhalmozódás az egyik leggyakoribb. Okozhatja a sok tartósított, ún. rossz élelmiszer, és mellé a szükségesnél nagyobb mennyiségű cukor fogyasztása. A zsírvesztés leghatékonyabb módja az étrendbeli változtatás: egészségesebb élelmiszerek fogyasztása, ezzel együtt akár teljes életmódváltás, a cukor helyettesítése. A napi rutinba legalább 30 perces testmozgást kell rendszeresíteni, az étrendbeli változtatás pedig már rövidtávon eredményt hoz.
2.    Has tájéki dominancia: ezt az ún. úszógumi típusú elhízást főként a szorongás, a stressz és a depresszió okozza. A szorongással küzdők szinte egész nap sóvárognak az édes ételek után. Hogyan lehet eltávolítani a zsírt erről a testtájékról? A legfontosabb, hogy oldani kell a szorongást és csökkenteni a stresszt, ehhez pedig meg kell keresni azt a fizikai tevékenységet (mozgást), ami örömet okoz és megszabadít a gondoktól. Ha ez megvan, akkor hamarosan észrevehetőek lesznek a pozitív változások a szervezetben.
3.   Fenék dominancia: ha látványosan erre a területre rakódik a legnagyobb zsírszövet. Nőknél okozhatja a kamaszkor, a menopauza vagy bármilyen hormonális egyensúlyhiány. Ahhoz, hogy ezt a típusú zsírt megszüntessük, a legfontosabb, hogy kerüljük az inaktivitást, azaz lokalizált torna és megfelelő étkezési terv segítségével próbáljuk megoldani a problémát. A zsírvesztéshez izomaktivitás szükséges, azt kell fokozni ezen a problémás területen. Kerüljük az alkoholt és mellőzzük a dohányzást, mert mindkettő folyadék-visszatartást eredményez és a méreganyagok még inkább megrekednek fenéktájon, rontják a bőr minőségét, cellulit kialakulásához vezetnek. A lokális testmasszázs hasznos kiegészítő terápiája lehet a fogyásnak.
4.   Atherogen anyagcsere dominancia: az ilyen hastáji túlsúllyal küzdő, felpuffadt gyomorral élő emberek esetében szinte az összes zsír a hason és a derékon halmozódik fel. Oka örökletes és főleg a mértéktelen alkoholfogyasztásban keresendő. Elméletben egyszerű az ilyen típusú zsírlerakódás megszüntetése: hagyjuk el az alkoholt és fizikai aktivitást (mozgást) iktassuk be a mindennapjainkba. Sok esetben azonban ehhez az elhízás típushoz szakértő, támogató orvosi segítségre is szükség van.
5.   Vénás keringés dominancia: ez a fajta zsírfelhalmozódás a rossz vérkeringéssel van szoros kapcsolatban. A nyirokkeringés is jelentősen romlik a plusz kilók cipelésével, ezért ez a fajta elhízás nagyon káros lehet az egészségre. Genetikai okai is lehetnek, de romolhat az állapot a terhesség idején is, ezért fontos, hogy minden esetben figyelmet fordítsunk a vérkeringés javítására. Kiváló megoldás lehet az olyan sport, amely valamilyen erő ellenében történik, mint pl. az úszás, vagy a szobabiciklizés, mellé pedig rengeteg tiszta vizet kell fogyasztani. A nyomás-érzékeny bőr, duzzanat, vizenyő (limfoödémára utaló jelek) súlyosabb panaszokhoz is vezethetnek, ezért észlelésük esetén forduljunk szakorvoshoz.
6.   Mozgásszegény dominancia: az extra kilókat a fizikai aktivitás hiánya okozza. A legtöbb zsír így a törzs alsó részén, a hason és háttájékon halmozódik fel. Gyakoribb jelenség férfiaknál, vagy olyanok esetében, akik korábban aktívan (versenyszerűen) sportoltak, de teljesen leálltak vele. Nem az a legjobb módja, hogy megszüntessük az ilyen zsírlerakódást, ha éheztetjük a szervezetet. Épp ellenkezőleg: ne hagyjunk ki hosszabb szüneteket két étkezés között, gyorsítsuk fel az anyagcserét, együnk legalább 6-szor egy nap, kis adagokat, így a szervezet nem kezdi el raktározni a zsírt, hanem azonnal el is égeti. Egy kis kardiovaszkuláris edzés pluszban és máris veszítünk a zsírraktárokból.


Természetesen, mielőtt diétába vagy új sportba kezdünk, érdemes szakértővel, esetleg orvossal is konzultálni.  Minden szervezet más és más, és mindenkinek fizikai és mentális állapota szerint mások az igényei. A fenti leírások általánosságban igazak, de egyéni eltérések mindig lehetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése