2011. március 7., hétfő

Tudományos vizsgálat a vibráció hatásáról


A tudomány világa
Tihanyi András dietetikus tudományos hírek rovata
A teljes test vibrációs edzés felhasználása a sportban

A vibráció a testeket kívülről érő erők által kiváltott rezgés. Rezgésnek mindig ki vagyunk téve, például a buszon ülve, vagy teniszezés közben is, így élettani hatásaival rendszeresen találkozunk, ártalmait régóta vizsgálják. A vibráció testünkre gyakorolt hatásai nagymértékben eltérnek attól függően, hogy a vibráció milyen gyors (az erőhatások gyakorisága), milyen amplitúdójú (mozgáskiterjedésű) és mennyi ideig tart.
Egy 1999-es vizsgálat szerint (Falempin és In-Albon, 1999) a vádli soleus izmának tömege 41%-kal csökkenhet 14 napos mozdulatlanság során, míg az izom maximális ereje 73%-kal is visszaeshet. Az ellentétes oldali láb napi 3 perces vibrálásának hatására a tömegvesztés 17%-os, a maximális erőcsökkenés csak 29%-os volt. Mi a hatás magyarázata? A vibráció megnyújtja az izmokat, ami az izomorsókra gyakorolt hatáson keresztül izomfeszülést vált ki (TVR-tónusos vibrációs reflex).
Az izmok elektromos aktivitása növekszik a frekvencia növelésével (EMG-vel mérhető), majd csökken. Ezt a csökkenést megelőző állapotot érdemes és kell eltalálni. Az optimális frekvencia 25-50 Hz között van (5-10x30-60 mp-es vibráció, minimálisan fél perces, de két percnél általában rövidebb pihenőkkel; az optimális frekvencia egyénenként és edzettségtől függően változik). Ez fokozza a robbanékony erőt és segíti az edzésintenzitás növelését. Alacsony frekvenciánál (10-20 Hz 1-2 percig) az izmok nyújthatósága növelhető, a vérkeringés fokozható, ami a regenerációt gyorsítja fel. Az izomvesztés mérséklése kényszerpihenőknél egy lényeges felhasználási mód lehet (ennek étrendi befolyásolásával már többször foglalkoztunk.
Marco Cardinale Ph. D. szakdolgozatában ("A vibráció emberi teljesítményre és hormonműködésre gyakorolt hatásai", Budapest, 2002) vizsgálta a vibráció által kiváltott hatásokat. Egy vizsgálat során 10 percnyi vibrációs kezelést alkalmaztak két 5 perces sorozatban, minden perc vibráció után 6 perces szünettel, magas edzettségi szintű személyek esetében. 

A kezelés hatására a tesztoszteron szint 7%-os növekedést mutatott, a növekedési hormon 460%-kal emelkedett, a kortizol szintje 32%-kal csökkent. A függőleges felugrási képesség 4%-kal javult, az alsó végtagok 7%-kal nagyobb mechanikus teljesítményt nyújtottak a lábtoló gyakorlat során, a lábfeszítő izmok EMG-aktivitása pedig 10%-kal csökkent (ez az eredmény megnövekedett neuromuszkuláris hatékonyságra utalt a vibrációs kezelést követően).

Azt is kimutatták, hogy hosszú, több perces vibrációval a hormonszintek csökkenthetőek is, hasonló jelenség egyébként a hagyományos edzés túlzásba vitelénél is tapasztalható, akárcsak a hormonszint emelkedés. Nyilvánvalóan nem tudunk folyamatosan maximális intenzitással edzeni az anabolikus hormonok kellő emelésének érdekében. A vibrációs edzés egyik jelentősége, hogy amennyiben az idegrendszer fáradtsága miatt a kellő intenzitású edzés nem megoldható, és így kellő nagyságú tesztoszteron és növekedési hormon válasz nem kiváltható, akkor vibrációs edzéssel ezt a hatást el lehet érni. A vibrációs edzés eredményeként az izmok tónusba kerülnek, az összefogottság érzetét keltik, a vibrációs edzés ugyanis a test egészére hat, bár talán nem egyforma mértékben.


Hormonszint változások

Tesztoszteron (T), kortizol (C) és növekedési hormon (GH) szint változások a vibrációs edzés hatására

A vibrációs edzés alkalmazása
Alaphelyzetek: teljes talp a készüléken, különböző fokú térdhajlítással, lábujjhegyre állás, és térdhajlítás lábujjhegyre állással. Vibrációhoz szokott sportolók rugózásokat, felugrásokat is végezhetnek. A vibrációs edzést csak fokozatosan lehet bevezetni, gyakoriságát növelni, az edzéseket pedig célszerű szakember vezetésével végezni.
A vibrációs edzésnek tehát változatos hatásai vannak:
  • Vibrációs edzéssel még jó edzettségi állapotú alanyoknál is javítható a függőleges ugrási képesség.
  • A vibrációs edzés képes növelni az alsó végtag mechanikus teljesítményét.
  • A vibrációs edzés javítja az emberi vázizomzat erőkifejtő képességét.
  • A vibrációs edzés - kezelési protokolltól függően - tipikus reakciókat vált ki a hormonműködésben.
  • A vibrációs edzés a stimulus időtartamától és jellegétől függően befolyásolja a
    neuromuszkuláris teljesítményt és a hormontermelést.
    (M. Cardinale szakdolgozata alapján)

Következtetés: A vibráció egy új módszer, hatalmas potenciállal: hatékony a sportolók neuromuszkuláris teljesítményének növelésében és kedvezően befolyásolhatja az anabolikus hormonszinteket is. Mivel csak néhány éve folynak pozitív hatásait feltáró vizsgálatok, jelenleg még kezdeti stádiumban van, de már most érdemes lehet kipróbálni.
Publikálva: "A vibráció emberi teljesítményre és hormonműködésre gyakorolt hatásai", Budapest, 2002; "Az egész test vibráció a sportolók felkészítésében", Magyar Edző, 2001/1-4.
Kutatók: Marco Cardinale; Tihanyi József, Rácz Levente, Horváth Mónika
Ki szeretné próbálni hogyan hat a Teljes Test Vibráció Önre? Hívjon fel minket és próbálja ki !                Tel:    06-20-779 40 70,     06-20-779 40 73      Hétköznap 9-18 óráig szívesen állunk rendelkezésére! Nézzen körül honlapunkon is: www.mediwel.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése