2011. május 18., szerda

A vibrációs tréningpad tudományos hatásai 1.rész

Az emberi testet szinte állandóan rezgések érik élete során, még ha az a legtöbb esetben nem is észrevehető. Néhány évvel ez előtt senki nem gondolta volna, hogy a vibráció hatása az egészség védelmére fordítható.

A teljes test vibráció gyakorlati alkalmazása


A vibráció közvetlen hatásának vizsgálatakor kezdetben az izmokat az ínakon keresztül stimulálták. Ez olyan hatást keltett, mint amikor az ínra mért ütéssel váltják ki nyújtásos reflexet, vagyis a nagy szaporaságú rezgés hatására az izom feszülése megnövekedett. Az elmúlt tíz esztendőben elterjedt az úgynevezett teljes test vibráció, amely egyszerre több izomra fejti ki hatását, és pozitívan hat az egész test mozgására, illetve annak fizikai teljesítményére. A teljes test vibrációt egy úgynevezett vibrációs pad segítségével végzik. A Flabélos teljes test vibrációs tréningpad a billegő-mozgó padján állva sorozatos egyensúlyvesztés következik be, mely beindítja a központi idegrendszert, az agy pedig utasítást ad az egyensúly fenntartásában részt vevő összes izomnak a korrigálására, azaz az izomzat automatikusan "ellen tart". A helyzetmegtartó reflexeink működésbe lépnek, mely jelentős izommunkát eredményez, az ízületeinket és a szívet ugyanakkor nem terheli meg.


Izommozgás típusok a teljes testvibrációs tréningpadon:
Ha a személyek guggoló helyzetben vagy egyenes állásban lábujjhegyen állnak a teljes test vibrációs tréningpadon, a test az alsó végtagokon keresztül vibrálható - ekkor elsősorban a boka-, térd-, és csípő- ízület feszítő izmait éri a stimuláció. A test vibrálható a felső végtagokon keresztül is, ha a kezek a vibrációs padon mellső fekvőtámaszban helyezkednek el. Ez esetben a könyököket kissé be kell hajlítani, hogy a vibráció kifejezetten az izmokat érje.

A teljesítménynövelő hatást több tanulmány is bizonyította:
A vibráció közvetlen hatását vizsgáló tanulmányok arról számoltak be, hogy az izmok erőkifejtése a vibrációt követő 15 percen belül megnőtt.
Bosco és munkatársai 2000-ben megállapították, hogy a vibráció után a tesztoszteron és a növekedési hormon szintje jelentősen megemelkedik. 

Hamarosan a második részben: A vibráció hosszútávú hatásai, új lehetőségek a csontritkulás kezelésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése